Nemzeti Vágta a Hősök terén, Budapest 2015. Szeptember 18-20.

Kiürült a Sors Láda – megvan a Nemzeti Vágta futamainak sorrendje

A Nemzeti Vágta a magyar lovas hagyomány ünnepe, az év legjelentősebb lovas kulturális eseménye, amely idén szeptember 14. és 16. között kerül megrendezésre a Hősök terén. A 72 induló település és lovasa pályasorsolására szeptember 5-én került sor többek között a hazai lovas élet jeles képviselőinek körében.

A sorsolás a Vágta szignállal és a hagyományőrző huszárok bevonulásával vette kezdetét, majd Dr. Lakos Roland, a 2017. évi Vágta-győztes település, Csemő polgármestere visszaadta a Vágta Kardot a Vágta Főkapitányának. A vándorkard egy évig mindig annak a településnek a birtokában van, amely a Nemzeti Vágta nyertese.

A részvevőket Gőz László, a Nemzeti Vágta technikai igazgatója köszöntötte és elmondta, hogy a rendezvény rengeteget fejlődött az elmúlt 10 évben. „Csodálatos, hogy megvalósulhatott a kezdeti álom: a Nemzeti Vágta mára bejárja az egész országot, a határon túli magyar lakta területeket, sőt a nemzetközi futama révén eddig a világ 20 országából érkeztek lovasok”. Hozzátette, hogy az elmúlt években közel 3000 lovas és ló versenyzett vagy szerepelt a Vágtán és előfutamain, így minden remény megvan arra, hogy a nagyszabású lovas rendezvény előtt még jó pár mozgalmas év áll.

Ezt követően Kedves Gyula ezredes, a Vágta történész-szakértője beszélt az idei Vágta központi alakjáról Görgei Artúrról, akinek idén ünnepeljük születése kétszázadik évfordulóját. A huszárhagyományok előtt tisztelegve a Nemzeti Vágta minden évben fejet hajt a huszárság egy-egy jelentős alakja előtt. Görgei, a magyar szabadságharc hőse „igazi huszár volt, aki még kivont karddal vezette ütközetbe seregét a magyar haza védelmében”.

A versenyszabályzat legfontosabb elemeit és a futamok rendszerét Szotyori Nagy Kristóf, a Nemzeti Vágta versenyigazgatója ismertette az egybegyűltekkel. Elmondta, hogy rendkívül lényegesek a rendezvény során a biztonsági és állatvédelmi szempontok: „Az emberek és az állatok biztonsága az idén is az első, a pálya már bizonyított: a kanyarok ívei biztonságosak, a talaj kitűnő, a közel 1 kilométer hosszú pályakordon szivaccsal bélelt.” Kiemelte továbbá, hogy a ló és a lovas kultúra mindig is fontos szerepet játszott a magyarság életében, és hangsúlyozta, hogy a Nemzeti Vágta szeretné a figyelmet ismét a lovas sportokra irányítani. „Az idei év azért is különleges, mert 110 kishuszár, azaz 6 és 12 év közötti gyermeklovas, vonul majd pónilovával a Hősök terén” mondta Szotyori Nagy.

A Nemzeti Vágta programjában további újdonság a Lovas Tájház népviseletbe öltözött lovasainak, táncosainak és zenészeinek menete, valamint a Horze - Legjobb barátom a lovam elnevezésű esemény, amelynek során ismert színészek és hírességek tartanak élő lóápolási és nyergelési bemutatót.

A műsoron hagyományosan ebben az évben is szerepel díjugrató és magasugró verseny, parasport és lovas íjász bemutató, a Fogatvágta, kocsitoló verseny Kocs község közreműködésével, valamint a Nemzeti Lovas Díszegység, a Győri Ördöglovasok és az Epona Lovasiskola produkciója. Pénteken nyílik az Országkonyha, majd szombaton az Andrássy úti Vágta Korzó, ahol a nevező települések lovas, népművészeti és turisztikai attrakcióikkal, valamint élő produkciókkal mutatkoznak be.

 

Sajtókapcsolat:
Farkas Zsolt
email: sajto@vagta.hu

A 2018-as évi Nemzeti Vágta Előfutamainak beosztása »

2018. szeptember 7.