Nemzeti Vágta a Hősök terén, Budapest 2015. Szeptember 18-20.

Aki nyerni akar, annak mindenkit meg kell verni

A Nemzeti Vágta fizikailag és mentálisan is megterhelő hétvégéje után legalább három napos pihenésre vágyik Németh János, a Vágta idei győztese. Baja lovasa rengeteg gratulációt kapott rokonoktól, ismerősöktől és lószerető emberektől; már most sokkal többet, mint két éve, amikor szintén diadalmaskodott a magyarság legnagyobb modern kori lovas fesztiválján.

Hétfőn hajnalban értünk haza Budapestről, néhány órás alvás után elkezdtem megválaszolni a temérdek gratuláló üzenetet, de még messze nem értem a végére. Úgy érzem, hogy egyre többen figyelik a Vágtát, még nagyobb rangja lett a győzelemnek és ez a mostani eredmény is bizonyítja, hogy nem volt véletlen a 2013-as siker és a sok második helyezés, keményen megdolgoztunk érte és merem azt mondani, hogy meg is érdemeltük – mondja Németh János, aki ezúttal is a szokásos módon látta el sikerlovát, nem került ünnepi takarmány az etetőbe. My Boy Mennydörgés a hétköznapokban is megkapja a maximális törődést, ráadásul nem egy nagyétkű ló. Jól tartja a versenysúlyát, nem szokott elhízni, de nagyobb megterhelések után sem esik össze túlságosan.

A Vágta napjain böjtölni szokott, talán maga is érzi, hogy mikor van szükség az energiájára. Ilyenkor a szokásosnál is kevesebbet eszik, de a verseny után persze bepótolja. Néhány kilót szokott fogyni a Vágtán, de pár nap alatt ezt vissza is veszi magára – mondja a méltán büszke Németh János.

A győzelem után egyre nehezebb visszanyugtatni a lovat, még erősen dolgozik benne a versenyszellem, de egy kis átmozgatással, pihenéssel néhány nap alatt újra a régi, nyugodt formáját hozza. My Boy Mennydörgés 12 éves, de Németh János szerint, ha egészségileg alkalmas lesz, jövőre is vele áll rajthoz a Nemzeti Vágtán.

Galoppban az angol telivérek ebben a korban már öregnek számítanak, de például díjugratásban a félvérek gyakran 16-18 éves korukban is versenyeznek. My Boy Mennydörgés szerencsés alkatú ló, szerintem lehet még néhány sikeres évünk együtt – mondja a kétszeres Vágta-győztes lovas.

Németh János sokkal nyugodtabbnak érezte a lovát a rajtoknál, mint tavaly, szerinte ennek is nagy szerepe volt az idei győzelemben. A Vágta-specialista lovas úgy látja, egyre jobb lovak és egyre jobb lovasok között dől el az első hely sorsa, ezzel együtt még mindig nagy szerepe van a szerencsének, annak, hogy milyen mezőnyű előfutam vagy középfutam jön össze. Amíg az előfutam megenged némi megingást, hiszen az első két helyezett jut tovább, addig a középfutamban már nem lehet hibázni, mert csak a győztes lehet ott a döntőben. Ott pedig már tényleg bármi megtörténhet.

Aki nyerni akar, annak mindenkit meg kell verni - árulta el egyszerűnek tűnő taktikáját Németh János, a Nemzeti Vágta 2015-ös győztese. 

2015. szeptember 24.