Nemzeti Vágta a Hősök terén, Budapest 2015. Szeptember 18-20.

Rendkívüli esemény nélkül zajlott a Nemzeti Vágta

Rendezői szempontból sikeresen zárult a 2014-es Nemzeti Vágta programsorozata. A versenyek folyamán sem ember, sem ló nem sérült, a népes számú közönség pedig jól szórakozott. Ennek ellenére a szervezők már most azon dolgoznak, hogy jövőre még sikeresebb Vágtát zárjanak.

A Nemzeti Vágta hétvégéjén több száz ló és lovas fordult meg a Hősök terén kialakított pályán és mindössze egyetlen bukás történt, amiből ló és lovasa is sértetlenül állt fel. A különleges helyszínen, ideiglenesen kialakított pálya ismét jól vizsgázott, így egy tökéletes rendezvényt sikerült zárni. Habár a technikai személyzet hét év alatt rengeteg tapasztalatot szerzett, ezúttal sem rutinból építkeztek, hiszen minden évben kisebb-nagyobb változtatásokkal kell kialakítani a Millenniumi Emlékmű körüli homokfelületet és a lelátókat.

Idén épült egy új lelátó a Műjégpályánál, ezen kívül közel egy méterrel megszélesítettük a pályát, hogy a szűk kanyarokból esetleg kisodródó lovasoknak nagyobb területük legyen” – mondta Gőz László, a rendezvény igazgatója, aki szerint az egyik legfontosabb változás, hogy immár teljesen szimmetrikus pálya fogadta a versenyzőket.

Sikerült a belső és a külső széleken is kitolnunk a védőkorlát-rendszert. Az első időkben a pálya egyes szakaszainak csak 9 méteres szélessége volt, mostanra elértük, hogy átlagosan 12, néhol 13 méter széles legyen a pályafelület, ez kell ugyanis ahhoz, hogy hat lóval, maximális biztonsággal lehessen versenyt rendezni.

Körülbelül 150 ezer ember fordult meg a Nemzeti Vágta különböző helyszínein, a versenyeket közvetlenül mintegy 50-60 ezer ember látta, ezzel ismét ez lett Magyarország legnagyobb lovas rendezvénye – mondta a rendezvény igazgatója.

 

2014. szeptember 30.