Nemzeti Vágta a Hősök terén, Budapest 2015. Szeptember 18-20.

Ki lesz a Palóc Vágta legjobbja?

Vajon melyik település színeiben vágtató versenyző lesz az a két leggyorsabb, aki aztán ügyességét a Nemzeti Vátán is megmutathatja? Lássuk, mely települések lehetnek a bajnoki cím várományosai?

Alsótold
„Repül a nehéz kő…” repül Alsótold lova a Palóc Vágtán a cél felé. A monda szerint a kis cserháti település földesura volt az Arany-trilógiából ismert Toldi Miklós családja. A nagy erejű vitéz példájára évente Toldi napon mérheti össze erejüket, ügyességüket a legbátrabbak.
 
Egyházasdengeleg
„Dengelegen élni jó!” Vállalkozásösztönzés, ifjúságvédelem. A Cserhátalja patakparti kis faluja egy piros szőlőfajtáról kapta nevét honfoglalóinktól. Az időszámításunk előtti kelta örökség kiemelkedő leleteként 80 darab érmét találtak itt az ezer éves Árpád-kori templom szomszédságában, melyből 11 darab ellenjeggyel ellátott Audeleontos feliratú, hátlapján egy lóval.
 
Szilaspogony
A szilaspogonyi Kőleves Fesztiválon készül Mátyás király kőlevese, várják a szorgos szakácsok, hogy arannyá váljon a Kiskő „kincse”.. A kalandvágyók fel is kapaszkodhatnak a kincsrejtő Kiskő csúcsára, amelynek különleges formája, bazaltbarlangja, ásványi és környezeti szépségei maradandó élményt nyújtanak.

Kozárd
1000 év Küzdelem, Hagyomány, Megújulás, Remény. A zöld völgyben megbúvó gyöngyszem várja a magával ragadó természeti környezet, a palóc gasztronómia és hagyományok, a finom helyi termékek és a nyugodt pihenés kedvelőit. Szép kis üveggúlás kápolnája, a kozárdi Szoborpark, a Palóc Étterem, a fesztiválok, a Vadvirág Étterem, a vendégházak és a Palóc Ízek lekvárok elválaszthatatlan részét képezik a falu életének.
 
  

Mezőgyán
„…melyik út megyen itt Budára?” Arany trilógiája bejárja az országot. A Mezőgyán és Nagyszalonta közötti úton mutatta a petrencés rúd az irány Toldi hatalmas erejű karjában. A közeli nádas is kapcsolódik a történethez. A kis békési település ismét megmérettetik lovasával a lelkes elszármazottaknak és a helyi közösségnek köszönhetően.

Szorgalmatos
A szabolcsi szorgalmatosiakat egy erős versenyszellemű, temperamentumos négylábú hölgy képviseli a Palóc Vágtán. A település történelme messzi időkre nyúlik vissza, avar és szkíta leletek bizonyítják a letelepedést. A”szorgalmatos” elnevezés találó a településre nézve, hiszen adottságaiból adódóan igen nagyfokú volt mindig a lakosok egymásra utaltsága, így  szorgalmas, tisztelettudó és alázatos munkával éltek.
 
  
 
 
2012.08.17.