Nemzeti Vágta a Hősök terén, Budapest 2015. Szeptember 18-20.

Egy hónap múlva rendezik a Nemzeti Vágta döntőjét

Alig egy hónap múlva, szeptember 30-án és október 1-jén rendezik meg a Nemzeti Vágta döntőjét Szilvásváradon. Közép-Kelet-Európa legnagyobb amatőr lovas eseménysorozatának végső küzdelmébe 60 felnőtt lovas és 32 fiatal versenyző jut be.

Az egyedülálló lovas ünnepünk szilvásváradi fináléjára kvalifikáló versenyek májustól szeptember végéig zajlanak. Először, május elején, a Partiumi Vágtát, a Nemzeti Vágta Bihari Előfutamát rendezték meg, míg utoljára, szeptember 23-án a Viharsarki Vágtán, a Nemzeti Vágta Sarkadi Előfutamán lehet buzdítani a versenyzőket. Az idei évben összesen 10 magyarországi és 5 határon túli helyszínen tartanak előfutamokat, így mozgatva meg sok száz lovast és több ezer nézőt.

Az idei évben a döntőt a Szilvásváradi Lipicai Lovasközpontban tartják, amelyben jövőre négyesfogathajtó világbajnokságot is rendeznek. A pálya előnye az állandó épített talaj, az átgondoltan biztonságosra épített létesítmény. ,,A sűrűbb fordulóknak köszönhetően technikásabb a pálya, a képzett lovaglás, taktikus versenyzés lehet eredményes, nem lesz elég a gyorsaság” – mondta Szotyori Nagy Kristóf versenyigazgató. A helyszín kivételes előnye még, hogy minden nézői székről belátható az egész pálya. Az előző évekhez képest változás, hogy Szilvásváradon 4 páros fog egyszerre starthoz állni.

Az idei évet további változások is jellemzik: az Elővágtákon és a döntőn magyarországi település csak magyar tenyésztésű lóval indulhat. Többen kapnak lehetőséget továbbjutni, ugyanis középfutamokat iktattak be a Kishuszár Vágtán, így a múlt évinél is több kishuszár indulhat 2023-ban. Idén a nemzetközi futam lovasai őshonos magyar lófajtán, lipicai lovakon fognak lovagolni. Nyolc ország részvételével zajlik majd a küzdelem, amelyen idén nem vesz részt Magyarország.

Szilvásváradon látványos díszlet fogadja a versenyzőket és a szurkolókat a délelőttől estig tartó programokon, amelyek közül néhány idén látható először.

2023. szeptember 5.