Nemzeti Vágta a Hősök terén, Budapest 2015. Szeptember 18-20.

Kisorsolták a Nemzeti Vágta futamainak sorrendjét

Ünnepélyes ceremónián sorsolták ki a Nemzeti Vágta futamainak sorrendjét szerdán délelőtt a Hadtörténeti Múzeumban. A futamokon induló települések neveit a Sorsládából húzták a hazai lovas élet ismert és jeles képviselői. A nagy múltú kulturális rendezvényt idén 12. alkalommal rendezik meg a Hősök terén október 19-20-án.

A díszes sorsolási ünnepséget a hagyományőrző huszárok ünnepélyes bevonulása nyitotta, majd ezt követően Bunford Tivadar, a Vajdasági Fejlesztési Háló Igazgatója adta át a Vágtakardot Székely Tibornak, a Vágta Főkapitányának. A vándordíjat a Nemzeti Vágta győztes települése őrizheti egy éven át.

Meskó Zsolt, az esemény főrendezője elárulta, lánya is éppen 12 esztendős, akárcsak a Nemzeti Vágta. Ez a tény döbbentette rá arra, hogy mostanra nőtt fel egy olyan generáció, akik számára a lovassportok és -rendezvények természetessé váltak. ,,A Nemzeti Vágtának köszönhetően az embereknek a lóversenyekre rangos, hagyományőrző eseményként tekintenek. A Nemzeti Vágta gyermekek ezreinek mutat példát.” Meskó Zsolt hozzátette, a Vágta Európa legnagyobb szervezett lovas versenysorozata, melyre 5 országból érkeznek résztvevők.

Bendes Csaba, a Nemzeti Vágta elővágta- és nevezési igazgatója elmondta, az esemény céljául a kezdetektől fogva azt tűzték ki, hogy hidat építsen a magyarországi és a határon túli magyarság között. „2008-ban a Nemzeti Vágta egy kétnapos rendezvény volt Budapesten, de mára eljutottunk oda, hogy a Kárpát-medence legnagyobb lovas rendezvényévé nőtte ki magát. Jelenleg a versenyzők egyharmada érkezik a határokon túlról.” Kiemelte, idén a 15 elővágta során a résztvevők sportszerűen, a szabályokat tisztelve versenyeztek.

Az eseménynek minden évben központi történelmi alakot választanak. Az idei évben az aradi vértanúk előtt tiszteleg a Vágta. Kazinczy Lajosról, az aradi vértanúk legfiatalabb tagjáról, az idei Nemzeti Vágta történelmi alakjáról Kedves Gyula, az Országgyűlési Múzeum kurátora emlékezett meg. A történész kiemelte, hogy Kazinczy kitűnő huszártiszt volt, zsigereiben is a magyar lovashagyományokat őrizte, amelyeket kiválóan ötvözött a modern harcászati eszközökkel. A kitűnő katona jelentős alakja a magyar történelemnek, hiszen igazi hazafiként halt hősi halált Aradon és a végsőkig küzdött hazájáért az 1848-1849-es forradalom és szabadságharc során.

Szotyori Nagy Kristóf a Nemzeti Vágtával kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat ismertette a nagyérdeművel. „A legnagyobb változás, hogy idén októberben lesz a Nemzeti Vágta, amelynek oka a Városliget rekonstrukciója. A megfelelő körülmények biztosítása kiemelt szerepet játszik a Vágta szervezésében.” A program versenyigazgatója elmondta, az érdeklődők idén is találkozhatnak a már megszokott műsorokkal, megtekinthetik többek között a lovasíjász bemutatót, a Győri Ördöglovasokat, a kocsitolóversenyt, illetve a Nemzetiközi Futamot is.

A műsorszámok között hagyományosan ebben az évben is szerepel a méneshajtás, a díjugratás, a csikós és a pusztaötös bemutató. A kétnapos rendezvényen ismét bemutatkozik az Országkonyha, ahol tradicionális magyar gasztronómiai különlegességeket kóstolhatnak a látogatók. A Vágta Korzón jellegzetes népművészeti és turisztikai attrakciókkal ismerkedhetnek meg a lovas kultúra iránt érdeklődők. Az esemény fő támogatói ebben az évben a Szerencsejáték Zrt., valamint az Innovációs és Technológiai Minisztérium.

2019. szeptember 26.