Nemzeti Vágta a Hősök terén, Budapest 2015. Szeptember 18-20.

Kishuszár Vágta Versenykiírás és Versenyszabályzat [2020]

A Kishuszár Vágta Versenykiírás és Versenyszabályzat letöltése (.pdf) >>>

 

Kishuszár Vágta Versenykiírás és Versenyszabályzat

 

A verseny elnevezése: Kishuszár Vágta
A verseny fajtája: síkverseny Időpontja: 2020. október 9-11.
Helyszíne: Budapest, Hősök tere
Nemzeti Vágta elnöke: Lázár Vilmos
Nemzeti Vágta versenyigazgató: Szotyori Nagy Kristóf
Nemzeti Vágta főrendezője: Meskó Zsolt
Vágtafőkapitány: Székely Tibor hagyományőrző huszár alezredes
Nemzeti Vágta Elővágta és nevezési igazgató: Szotyori Nagy Kristóf
Nemzeti Vágta technikai igazgató: Gőz László
Versenyrendező: Lovas-Show Kft.
Lovas-Show Kft. ügyvezető igazgató: Ladányi Kovács Zoltán

 

Tisztségviselők:
Versenybíróság elnöke: Babochay György
Startbíró: Krebs András
Állatorvos és dopping ellenőr: dr. Jármy Miklós
Versenyiroda vezető: Zajonskovsky Nóra

 

Technikai feltételek:

A Nemzeti Vágtán:

 • A verseny távja: 1 és fél kör, kb.: 650 m
 • Versenypálya mérete: 437 x 10-12 m
 • Versenypálya talaja: homok granulátum
 • Melegítő pálya I. mérete: kb. 80 x 10m - vágta munkára
 • Melegítő pálya I. talaja: homok granulátum
 • Melegítő pálya II. mérete: 100 x 100 – jártatásra
 • Melegítő pálya II. talaja: beton

A Nemzeti Vágta Elővágtáin:

 • A verseny távja futamonként: 550-750 m között
 • Versenypálya: zárt, önmagába visszatérő alakzatú
 • Versenypálya talaja: egységes futófelületű

Rendező fenntartja magának a jogot a jelen versenykiírás megváltoztatására.

 

 

A nevezés feltételei:

 1. Nevezés történhet egyrészt az Elővágta Kishuszár versenyre való nevezéssel. Amennyiben a nevező valamelyik Elővágtán 1. helyezést ér el, úgy indulási jogot nyer a Nemzeti Vágta Kishuszár versenyére. A versenyzők ugyanazon nevező képviseletében indulnak a budapesti rendezvényen, mint amely nevező őket az Elővágtára benevezte, és ugyanazon település színében, mely színében az Elővágtán indultak.
 2. Nevezés történhet másrészt a Nemzeti Vágta rendezője, a Lovas-Show Kft. meghívása alapján.

A nevezett település a Versenyszabályzat és Versenykiírás szerint nem lehet megyei jogú város, illetve budapesti kerület, kivéve, ha megyei jogú város vagy budapesti kerület az adott Elővágta helyszíne.

 

A verseny menete:

A futamok résztvevői az előre kisorsolt számú rajthelyről, álló helyzetből startolnak a startzónából. A start rajtgumi segítségével történik. A futam bal kézre zajlik, futamonként legfeljebb hat lovas indul. A futamban vágta jármódban, egymás akadályozása nélkül kell részt venni. A lovasok a versenypálya teljes területét igénybe vehetik a futam során, a lovak és egymás testi épségét nem veszélyeztetve. A futam győztese az a páros, aki a versenytáv teljesítése után elsőként halad át a célvonalon. A verseny menetét a versenybíróság felügyeli és bírálja el. A végső sorrendet célfotó segítségével állapítja meg a versenybíróság.

A Hősök terén a lovak elhelyezése: 3x3 m-es mobil boxokban, a lovak részére a rendezőbizottság almot és itató vizet biztosít.

A verseny ideje alatt a rendezőbizottság orvosi (mentőautók), állatorvosi, állatmentő és patkoló kovácsi szolgálatot biztosít.

 

A verseny résztvevői

Lovasok:

A versenyen induló lovas 10 és 16 év közötti (2004. január 1. és 2010. december 31. között született) gyermek lehet, aki magyar állampolgár vagy határon túli magyar nemzetiségű. A versenyen és az Elővágtákon történő indulásához szülői beleegyezési nyilatkozat melléklete minden esetben szükséges.

 

Lovasok felszerelése:

Saját felszerelés: fekete csizma, gerincvédő (a Versenyrendezőség által elfogadott hosszú, a teljes gerincet védő típus), védőszemüveg használata engedélyezett.

A rendező biztosítja: három ponton rögzített lovagló kobak, lovagló dressz és nadrág, ami huszárruhát mintázó jelmez. Az Elővágtán a rendező csak a Nemzeti Vágta mintázatú pólót biztosítja, az egyéb lovas ruházatról és a kobakról a lovas maga gondoskodik.

Sarkantyú és lovaglópálca használata tilos! Továbbá tilos bárminemű egyéb eszköz, ami a ló buzdítását szolgálhatja!

A rendező által biztosított ruhát és kobakot a lovas a rendezvény után köteles visszaszolgáltatni.

 

Lovak:

Minden nevező lovas bármilyen fajtájú és nemű, 4 éves (születési év: 2016.) vagy idősebb lóval részt vehet. Maximális kis póni méret 138 cm (patkóval). A versenyrendező a pónimérés jogát fenntartja. Az Elővágtákon és a Nemzeti Vágtán a lovak azonosításában a Magyar Lótenyésztők Országos Szövetségének hivatalos területi felügyelői is közreműködnek. Az első 2020. évi Elővágta megrendezésétől kezdve a Nemzeti Vágta döntőjével bezáróan a futamokban részt vett vagy nevezett lovaktól bármikor vér, illetve DNS minta vehető a ló azonosságának megállapítása céljából. A pozitív vizsgálati eredmények kézhezvételét követően a ló-lovas páros a versenyből utólag, az eredményhirdetés után is kizárható, és/vagy a további versenyzéstől eltiltható. Amennyiben a Versenyszabályzat és Versenykiírás szándékos megsértésének gyanúja felmerül, mind a nevező, mind a lovas az adott versenyből azonnal kizárásra kerül, továbbá az Elővágtákon és a Nemzeti Vágtán való versenyzéstől határozatlan időre eltiltható. Egy lovas egy lovat nevezhet. Az Elővágtákon és a Nemzeti Vágtán a lovak indulási jogáról a mindenkori versenybíróság elnöke dönt, akinek döntése ellen fellebbezésnek helye nincs. Abban az esetben, ha az Elővágtára vagy a Nemzeti Vágtára benevezett lónak a versenybíróság nem ad indulási jogot, úgy a nevező tudomásul veszi, hogy semmilyen kártérítési igénnyel nem léphet fel sem Lovas-Show Kft.-vel, sem partnereivel szemben. Az Elővágtákon és a Nemzeti Vágtán a kancák 6 hónapos vemhességtől az ellés utáni 6. hónap utolsó napjáig nem versenyezhetnek. A fenti szabályok igazolását a Versenybíróság kérheti a tulajdonostól.

 

Állategészségügyi feltétel:

Ló útlevél, melynek tartalmaznia kell:

 1. Ló influenza elleni vakcinázás igazolását (alapimmunizálás: első oltás, majd 21-92 napon belül második oltás, utána mindig 6 hónapon belül emlékeztető oltás, +/- 21 nap).
 1. Évente a fertőző kevésvérűségről szóló, egy évnél nem régebbi negatív vérvizsgálati eredmény igazolását.

 

Lovak felszerelése: kantár, angol nyereg (nem galopp, sem western nyereg! – a Nemzetközi Lovas Szövetség három olimpiai szakágában elismert és használható nyereg az angol nyereg!), számtakaró (a rendező biztosítja). Egyéb lovas felszerelés: lábvédők, martingál, nyeregalátét használható. Szügyhám használata kötelező. Patkósarok az Elővágták során használható, a Nemzeti Vágtán nem! Szemellenző használata tilos. A felszerelés sérülést nem okozhat!

 

Kisegítő személyzet: minden nevező lovas mellé 1 fő lóápolót és 1 fő csapatvezetőt kell regisztrálni, akiknek jelenléte kötelező a verseny folyamán. A verseny helyszínére és a lovak részére biztosított területre csak regisztrált személy léphet. A lovak elhelyezését biztosító területre 23.00 óra és 6.00 óra között nem lehet belépni. A lovakhoz tartozó személyek ellátásáról és elszállásolásáról a nevező gondoskodik.

 

Parkolás: A lószállítók részére külön elkerített, őrzött parkoló áll rendelkezésre.

 

Óvás menete:
Érvényes óvást a versenyigazgatónál a csapat vezetője a futam után 3 percig jelezhet szóban, amit 50.000 Ft pénzletéttel együtt írásban kell megerősítenie a futamot követő 10 percen belül a versenyirodán. Az óvást a Fegyelmi Bizottság bírálja el. Az óvás elfogadása esetén az óvási díj visszajár. Elutasított óvásnál az 50.000 Ft óvási díj a Lovas-Show Kft.-nél marad, melyről készpénzfizetési számlát állít ki az óvást benyújtó részére.

 

Tiltott szer használata: 2020. első Elővágtájától a Nemzeti Vágta döntő futamának eredményhirdetését követő egy órán belül a verseny rendezőinek jogában áll bárhol, bármikor a nevezett lovakon tiltott szer használatának kimutatására vizsgálatot végeztetni.

A versenyző lovasoknak tilos a verseny egész ideje alatt alkoholt vagy tudatmódosító szert fogyasztani, amit a verseny rendezői bármikor ellenőrizhetnek.

A Szervezőbizottság a tiltott szer használatának vizsgálata során saját belső szabályzat alapján jár el.

 

 

A verseny lebonyolítása:

Nulladik nap (október 9. péntek)

 

Érkezés
Minden nevező és az általa nevezett ló legkésőbbi megérkezése a versenyre. Helyszín: Budapest XIV., Műjégpálya. Minden résztvevő ló érvényes lóútlevelét a bejáratnál szolgálatot teljesítő hatósági állatorvosnak be kell mutatni. A versenyirodán a résztvevő lovasok – az írásos szülői beleegyező nyilatkozat leadása után – a lóápolók, csapatvezetők akkreditálják csapatukat, átveszik a versenyszabályzatot, karszalagokat és a versenyruházatot.

 

Állatorvosi vizsgálat
A lovaknak az előre kiadott sorrendben kötelező állategészségügyi és regisztrációs vizsgálaton és marmagasság mérésen kell részt venniük. Minden lovat kantárban, saját lovasa kell, hogy felvezessen. Szükséges a lovas személyi azonosító okmánya és a ló érvényes útlevele.

 

Technikai értekezlet és sorsolás
Kötelező tájékoztató a lovasok és a csapatvezetők részére, ahol az előfutamok sorsolása történik.

 

 

Első nap (október 10. szombat)

 

Tréning a pályán
Az előfutamok előre kiadott sorrendjében a versenyzők kötelezően kipróbálják a Nemzeti Vágta pályáját hatosával, 5-5 percen keresztül.

 

Előfutamok
A három előfutamból a hivatalosan kiadott eredménylista után az 1-2. helyezettek jutnak a Kishuszár Vágta döntőbe. A bemelegítés ideje a melegítő I. pályán 10 perc.
22:30-ig a kiesett lovak távozhatnak.

 

 

Második nap (október 11. vasárnap)

 

Döntő
A döntő maximum hatfős futamból áll. Amennyiben a továbbjutott lónál vagy lovasnál sérülés mutatkozik, azt a versenybíróságnak és a verseny állatorvosának vagy mentőorvosának kell kivizsgálni, és a további szereplésről döntést kell hoznia. A verseny végső sorrendje a döntőben elért és a versenybíróság által elfogadott sorrend után alakul ki.

 

Eredményhirdetés, díjátadás
A díjak átadása a döntőt követő díjátadó ünnepségen történik.

Úgynevezett „fekete versenyen” való bárminemű részvétel, illetve közreműködés a Nemzeti Vágta versenyrendszeréből való kizárást von maga után.

A rendező semmilyen balesetért, sérülésért, a lovakban, illetve a felszerelési tárgyakban keletkezett bármely kárért felelősséget nem vállal.

A 2020-as év során a Nemzeti Vágtához kapcsolódó valamennyi rendezvényen (sajtótájékoztatók, Elővágták, Sorsolás, Nemzeti Vágta stb.) készült fotók és videók a Lovas-Show Kft. tulajdonát képezik, a rajta szereplők semmilyen igényt nem támaszthatnak a felhasználást illetően.

 

 

Versenyszabályzat

 

E versenyszabályzat a 2020-as Nemzeti Vágta Elővágtáit és a Budapest, Hősök terén rendezett Kishuszár Vágta síkversenyek lefutását szabályozza, és kiegészíti a Kishuszár Vágta Versenykiírásában foglaltakat.

 

Start

 1. A lovak bemutatása után a verseny résztvevői a lóápolók vezetésével lépésben a startzónába vonulnak a segédstarterek irányításával, a segédstarterek „startzónába” történő felszólítására.
 2. A startzóna a startvonaltól visszafele 5 méterre kezdődő, a pálya teljes szélességével megegyező 10 méter hosszúságú szakasz.
 3. A startzónában a segédstarter további utasításáig a versenyzők a belső korláttól növekvő, kisorsolt startszám szerinti sorrendben köröznek.
 4. Amennyiben az összes versenyző a startzónán belül tartózkodik, a segédstarter „figyelem, felvezetők a lovakat elengedik” felszólítására a lóápolók a lovakat menetirányba állítják, majd a lovakat elengedik.
 5. Amikor a versenyzők a startzónában tartózkodnak, a starter zászlaját jól látható módon a feje fölé emeli, ezzel jelezve, hogy a start elkezdődött.
 6. Ezután a résztvevők – immár a lóápolók segítsége nélkül – lépésben a startvonal felé közelednek a startzónán belül.
 7. Miután a lovak az előírt rend szerint közelítenek a startvonalhoz a startzónában, a segédstarter „start” felkiáltásával egy időben a starter a startgumit elengedi, és kezdetét veszi a verseny.
 8. Ha a starter megítélése szerint a startot lényeges körülmény nem zavarta meg, néhány pillanat múlva lecsapja a zászlót, ezzel jelezve, hogy a start érvényes.
 9. Ha egy ló a „start” vezényszó után oldalra kitör, állva marad, kihátrál vagy eldobja magát, és emiatt hátrányra tesz szert, az indulást érvényesnek kell tekinteni.
 10. Ha egy ló a „startzónába” felszólítás után eltelt 3 percen belül nem foglalja el helyét az előírt rend szerint, vagy beálláskor túlzottan ideges magatartásával veszélyezteti az ellenfelek vagy a közönség testi épségét, a segédstarter az Elővágtán és a Nemzeti Vágtán is a startzóna mögé helyezi, végső esetben a Versenybíróság jogosult az illető résztvevőt a versenyből kizárni.
 11. Ha egy ló a „start” vezényszó előtt előre fele kilép a startzónából, a segédstarter az Elővágtán és a Nemzeti Vágtán is a startzóna mögé helyezi, végső esetben a Versenybíróság jogosult az illető résztvevőt a versenyből kizárni.
 12. Ha egy ló a „start” vezényszó előtt áttöri a gumiszalagot, elszáguld, lovasát ledobja, úgy a Versenybíróság az illető lovat a további versenyzéstől eltiltja, és miután az eltiltott résztvevő elhagyja a pályát, a starter új startot rendel el.
 13. Érvénytelen start esetén a starter zászlaját jól láthatóan lengeti, aminek láttán a szakaszbírók is lengetni kezdik zászlójukat, ezzel jelezve a résztvevők számára, hogy a start érvénytelen. Érvénytelen start esetén a résztvevők feltartanak, majd a menetirányt továbbra is megtartva, visszatérnek a starthelyhez, ahol a segédstarter további utasításáig lépésben köröznek.
 14. A starter döntése ellen fellebbezésnek nincs helye.

 

 

Verseny

 1. A futamban vágta jármódban, egymás akadályozása nélkül kell részt venni.
 2. Különösen akadályozásnak minősül és kizárást von maga után:
 • az ellenfél lovának vagy lovasának megütése, megrúgása, visszahúzása, ellökése,
 • a a lovas a mögötte láthatólag gyorsabban haladó résztvevő elé bevág lovával, hogy az előzést ezáltal megakadályozza.
 1. A lekeresztezés, a szorítás és a nekilovaglás hátrahelyezést vagy kizárást vonhat maga után.
 2. Nem minősül akadályozásnak a pálya ideális ívén való lovaglás és a versenyben elfoglalt pozíció ily módon való megőrzése. Ez nem vonatkozik a lekörözött versenyzőre, akinek a pálya külső szélére húzódva kell biztosítania a mögötte érkezők elhaladását.
 3. A verseny során a lovakat csak „kézzel” lehet lovagolni. Ostor, pálca, sarkantyú vagy bármely egyéb eszköz, ami a ló hajtását szolgálja, a versenyben nem használható. Szabálytalan lovaglásnak számít, és a versenyből való kizárást vonja maga után különösen:
 • a megengedett felszerelésen kívül bármilyen eszköz használata,
 • a ló szárral való ütlegelése.
 1. Bármely olyan esemény bekövetkeztekor, amely a verseny további biztonságos, reális lefolyását lehetetlenné tenné, a Versenybíróság a versenyt azonnal leállíthatja gonggal, zászlóval, hangos bemondással. A verseny lefolyását különösen veszélyeztető tényező, amikor a versenyt kötelező leállítani:
 • a pályán álló vagy fekvő ló vagy lovas, ha rövid időn belül nincs lehetőség a futófelületről való eltávolítására,
 • a menetiránynak szemben haladó résztvevő,
 • a pályára bedobott minden olyan tárgy, ami megzavarhatja a résztvevőket.
 1. A leállított versenyt a Versenybíróság a Versenyigazgatóval egyeztetve a versenynap folyamán megismételteti. A megismételt futamban a leállítást okozó lovas nem vehet részt, tehát azon lovasok, akik önhibájukból esnek le futam közben és ezért a versenyt leintik, az újraindított futamban nem állhatnak starthoz.

 

 

Befutás, eredmény

 1. A célfotó tanulmányozására és a futam lefolyásának ellenőrzésére a Versenybíróság minden esetben 3 perces vizsgálatot tart. A vizsgálatot követően a Versenybíróság a következő intézkedéseket hozhatja:
 • a pályán mutatott befutási sorrendet jóváhagyja,
 • a szabálytalankodó résztvevő(k) kizárásával vagy hátrahelyezésével új befutási sorrendet állapít meg.

Az így kialakult befutási sorrend a futam „hivatalos eredménye”.

 

 

Óvás

 1. Érvényes óvást a versenyigazgatónál a csapat vezetője a futam után 3 percig jelezhet szóban, amit 50.000,-Ft pénzletéttel együtt írásban kell megerősítenie a futamot követő 10 percen belül a versenyirodán. Az óvást a Fegyelmi Bizottság bírálja el. Az óvás elfogadása esetén az óvási díj visszajár. Elutasított óvásnál az 50.000 Ft óvási díj a Lovas-Show Kft.-nél marad, melyről készpénzfizetési számlát állít ki az óvást benyújtó részére.
 2. Óvást a verseny eredménye ellen lehet emelni, amennyiben a lovas vagy csapatvezető úgy ítéli meg, hogy az ellenfelek valamelyike a Versenyszabályzatba ütköző módon, jogtalan előnyre tett szert az óvó féllel szemben.
 3. Nem jelent óvási alapot a versenyzés során bekövetkezett véletlen esemény, amelyet a Versenybíróság nem tekint a verseny lefolyását különösen veszélyeztető tényezőnek és a versenyt nem állítja le.
 4. A Fegyelmi Bizottság döntése ellen fellebbezésnek nincs helye.

 

 

Általános rendelkezések

A lovasok vagy a kisegítő személyzet bármely tagja által a versenyrendező bármely tisztségviselőjével, vagy az ellenfelekkel szemben tanúsított sértő, durva, trágár megnyilvánulás azonnali kizárást von maga után, és a további versenyektől eltiltható.