KÓSTOLJUK VÉGIG MAGYARORSZÁGOT!
|
Nagyanyáink konyhájának ízei, a bableves füstölthúsos illata, benne az aszalt szilva semmihez sem hasonlítható aromájával, a tejfölös lapcsánka, a töltöttkáposzta, a gyöngytyúkos lencse, már csak az emlékeinkben élnek... Annyi újramelegített készétel után felismerjük-e még a tárkony, a bazsalikom, a kakukkfű varázslatos illatát és ízét? Itt és most kipróbálhatjuk ízlelőbimbóinkat. |
| Egy ország konyhája, egy ország tükre. Minden ételben benne van egy nép kultúrája, ízlésvilága: nyersanyagaiban a növényei, fűszerei, állatai, halainak húsának zamata. A magyar konyha ezerszínű, ezer ízű. Nehéz megítélni honnan erednek a gyökerei, mikor, hogyan alakult, változott. Együtt élő nemzetek ízei, svábok, szerbek és horvátok, cigányok és szlovákok, románok és zsidók, mind hozzátettek a közös asztalra kerülő fogásokhoz. A Vágta kapcsán szerettük volna, ha napjaink ételei mellett a látogatók „megismerkedhetnének” a tradicionális magyar konyhával is. Persze ezer bogrács és kemence is kevés lenne, hogy minden étel, minden íz terítékre kerüljön. Ezért úgy válogattuk össze az Országkonyha kínálatát, hogy a Kárpát-medence minden részéről kerüljön az asztalra étel, számtalan technológia, íz, és különlegesség mutassa be sokszínű konyhánkat. |
ÁLLJON ITT ÍZELÍTŐÜL EGY TÖRTÉNET, EGY IRODALMI IDÉZET ÉS EGY RÉGI RECEPT. | |
Nagy evő hírében állt Zsigmond király, akiről feljegyezték, hogy a fűszeres magyar konyha kedvelője volt. Ha külföldre utazott, nem indult útnak magyar bor és marha nélkül, ezeket Budára hozatta, majd, mint valami mozgókonyha haladtak kísérete előtt az élelmiszereket és borokat vivő szekerek, s hajtották a konyhához való szarvasmarha csordákat. Amikor például Zsigmond király 1410-ben Pozsonyban találkozott Ernő osztrák herceggel, kettejük lakomáján egy borjút, két birkát, tizenhét tyúkot, huszonnyolc csirkét, egy kappant, négy malacot és kétszáz tojást dolgoztak föl. A 19. században nagyot fordult a világ, átalakult a magyar konyha: ekkor jelent meg ételeinkben a paprika. Néhány évtized alatt a gulyás, a paprikás és a pörkölt nemzeti ételünkké vált. |